Pizza skrojona na miarę dorosłego

2 lipca 2012, 10:24

Prof. Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow i biznesmen Donnie Maclean stworzyli zrównoważoną odżywczo pizzę. Jak zapewniają panowie, zawiera ona 30% zalecanej normy witamin, minerałów, kalorii, białek oraz węglowodanów.



Dietetyka — dlaczego to tak popularny kierunek studiów?

29 listopada 2022, 18:00

Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje zdrowie. Dbamy o aktywność fizyczną i zdrową dietę, by jak najdłużej cieszyć się życiem w pełni sił. Niestety niekiedy brakuje nam rzetelnej wiedzy, jak w mądry sposób skomponować sobie odpowiedni jadłospis, który nie tylko sprawi, że zachowamy świetną figurę, ale także dostarczy nam wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Każdy z nas jest inny. Inne zapotrzebowanie na kalorie i wartości odżywcze ma młoda kobieta, a inne starszy mężczyzna. Ważne jest, by dostosować dietę do potrzeb swojego organizmu, by niczego mu nie zabrakło. W tym celu coraz częściej zwracamy się do profesjonalistów. Dzięki temu, że zapotrzebowanie na dietetyków wzrasta, coraz więcej osób aplikuje na studia z tej właśnie dziedziny. Jest to zdecydowanie jeden z zawodów przyszłości.


(Dla niektórych) głodówka to strata czasu

26 stycznia 2009, 21:12

Czy radykalne obniżenie wartości energetycznej posiłków, zalecane niekiedy jako niezawodny sposób na długowieczność, ma sens? Okazuje się, że sprawa jest bardziej zawikłana, niż zwykło się uważać.


Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon

21 lipca 2015, 12:10

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.


Rewitalizacja Skóry – Jak Marta Znalazła Sposób na Idealną Cerę

19 lipca 2024, 14:25

Marta zawsze dbała o swoją skórę, stosując różne kremy, maseczki i inne produkty pielęgnacyjne. Mimo to, nie mogła osiągnąć wymarzonego efektu. Jej skóra była matowa, pozbawiona blasku i często pojawiały się na niej niedoskonałości. Kiedy dowiedziała się o mezoterapii igłowej, postanowiła spróbować tego nowoczesnego zabiegu.


Kwas foliowy nie tylko dla ciężarnych

25 listopada 2006, 15:18

Brytyjscy naukowcy uważają, że suplementacja kwasem foliowym może zapobiec chorobom serca i udarom.


Smutny ziemniak

Po elektrowstrząsach są zdrowsze

23 sierpnia 2010, 09:05

Inżynieria genetyczna to najbardziej znany sposób wytwarzania prozdrowotnej żywności. GMO jednak nie jest lubiane. Okazuje się, ze podobny efekt można osiągnąć łatwiej: wystarczy warzywa poddać torturom w postaci elektrowstrząsów lub ogłuszania ultradźwiękami.


Pomidory kontra rak wątrobowokomórkowy

5 marca 2019, 05:51

Proszek pomidorowy bogaty w likopen może skutecznie ograniczać różne skutki wysokotłuszczowej diety: stan zapalny, niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby, a także rozwój raka wątrobowokomórkowego.


© US DoA, Peggy Greb

Komplikacje cukrzycowe to skutek niedoboru witamin

9 sierpnia 2007, 09:04

Po zbadaniu 94 chorych naukowcy z Uniwersytetu w Warwick zauważyli, że wiele powiązanych z cukrzycą komplikacji to efekt niedoboru witamin.


Epigenetyka + drożdże = klon celebryty

21 sierpnia 2012, 11:57

Portretowanie przez klonowanie? Czemu nie... Chcąc ominąć ważne kwestie etyczne i techniczne, Jonathon Keats, którego znamy z obserwatorium astronomicznego dla sinic, zaproponował, by odwołać się do epigenetyki. I tak klonowanie epigenetyczne uwzględnia wpływ, jaki na ekspresję genów wywierają czynniki środowiskowe w postaci diety czy toksyn. Z pomocą pewnego modelowego organizmu, drożdży Saccharomyces cerevisiae, pionier nowej dziedziny odtwarza 5 znanych osób: Lady Gagę, Michaela Phelpsa, Baracka Obamę, Jennifer Lopez i Oprah Winfrey.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy